Forsiden

:DIREKTE: Riksmålsforbundets mediepriser 2022

Riksmålsforbundet tildelte årets mediepriser i Oslo Militære Samfund torsdag 28. april 2022. Gullpennen gikk til Egon Holstad i iTromsø og VG, TV-prisen til Sturla Dyregrov i TV2-nyhetene og Lytterprisen til NRKs sportskommentator Olav Traaen.

Dette skriver Riksmålsforbundet om årets prisvinnere:

Riksmålsforbundets mediepriser går i år til TV2s nyhetsanker Sturla Dyregrov, NRKs munnrappe fotballkommentator Olav Traaen og Egon Holstad, frimodig skribent i iTromsø og VG.

 De tre hedres med henholdsvis TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen for god språkbruk. I år kommer prisvinnere fra hver sin landsdel, Vestlandet, Nord-Norge og Østlandet.

– Egon Holstad viser hvordan riksmålet elegant kan kombineres med nordnorsk særpreg. Han briljerer språklig og retorisk som en småfrekk enfant terrible med glimt i øyet, uttaler juryleder Tom Egeland. – I avisene iTromsø og VG betrakter Holstad landet og verden med syrlig skråblikk i en befriende leken og uærbødig form og tone.

  • En språkkunstner på direkten

Lytterprisvinner Olav Traaen er særlig kjent som fotballkommentator i NRK. – I radio gjenskaper han på direkten alt som skjer og skaper frodige bilder i lytternes hoder med sin presise, entusiastiske og billedrike formidlingsevne, sier lytterprisjuryens leder Kalle Lisberg. – Å rapportere direkte fra sportsbegivenheter, der ingenting er gitt på forhånd, krever en språklig trygghet i bunn. Olav Traaen er en språkkunstner – på direkten.

  • Korrekt språk med bergensk selvsikkerhet

TV-prisvinner Sturla Dyregrov i TV2-nyhetene får ros for sin språksikre formidlingsevne. – Han bruker et korrekt moderat bokmål på en forbilledlig måte og med bergensk selvsikkerhet til å forklare kompliserte forhold slik at alle kan forstå, uttaler juryens leder Hans Rossiné. – Sturla Dyregrov fører et sikkert og ledig språk. Han snubler sjelden i ordene, heller ikke i situasjoner uten manus å holde seg til.