Forsiden

Mai 2021: Nå skjer det i Oslo!

Mai 2021: Nå skjer det i Oslo!

Personer som har fått en vaksinedose kan på visse vilkår unntas fra karantenereglene. Foto: Shutterstock

:KORONAEN:

  • SISTE: Gjenåpningen fortsetter i Oslo, nå åpner serveringen!

Sverre Vidar Bjørnholt

 

MAI 2021

Totalt antall smittede pr. 01.05.2021.

>> Norge 112 540

>> OSLO 33 605

Antall vaksinedoser: 1 503 794 (2. gangs vaksinerte: 515 752)

  • Onsdag 26. mai 2021.

Folkehelseinstituttet opplyser at utifra deres beregninger kan man likevel ikke gjennomføre skjevfordelingen av vaksinefordelingen, slik instituttet tidligere har foreslått. Opprinnelig var Oslo en av de 24 kommunene som skulle få 60 prosent flere vaksinedoser ved at andre kommuner ga fra seg vaksiner. På en pressekonferanse opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie at regjeringen føler den nye anbefalingen som betyr at skjevfordelingen nå reduseres til 45 prosent og at kommuner som bidrar bare skal gi fra seg maksimalt 35 prosent av vaksinefordelingen.

Byrådsleder Raymond Johansen sier at regjeringen vingler og at han ikke liker at hovedstaden skal få færre vaksinedoser enn først antatt. Han bemerker at dette er skuffende nytt på en dag der Oslo igjen tar de første skritt igjenåpningen.

På pressekonferansen opplyste justis- og beredskapsminister Monica Mæland at utenlandsstudenter som kommer hjem slipper å betale egenandel for eventuelt opphold på kuarantenehotell.

Andre nyheter på pressekonferansen var at helsemyndighetene og regjeringen ikke anbefaler bruk av Johnson&Johnson-vaksinen på frivillig basis.

  • Fredag 21. mai 2021.

– Nå skjer det, annonserte byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse i Oslo rådhus. Han var tydelig fornøyd med å fortelle at nå åpner hovedstadens restauranter og skjenkesteder kranene igjen. Siden begynnelsen av november 2020 har denslags vært lukket og låst. Nå kan Raymond ta en pils på byen igjen og han har lenge sagt at han gleder seg til den dagen. Men foreløpig må han og alle andre Osloborgere som gleder seg til en tur på byen nøye seg med den muligheten til kl.22.00.

Byrådslederen sa at hovedstaden nå tar et stort skritt mot gjenåpning av byen og at beslutningene er starten på veien til den hverdagen han og resten av hovedstaden hare savnet.

På pressekonferansen la byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (AS), fram en ny støtteordning for de i restaurant- og utelivsbransjen som ikke har fått nødvendig støtte i tidligere ordninger. Hun sa at de har satt av 60 millioner kroner til de stedene som har skjenkebevilling og 20 millioner til de uten bevilling. Det sist for de mange små stedene som har  vært hardt økonomisk presset under tandemien. I tillegg er det satt av 60 millioner kroner til generell støtte til byens næringsliv. Søknadsfrist er 6.juni.

Fra fredag 21. mai gjelder en ny regel for samlinger i private hjem. Nå skal ikke lenger personer som er fullvaksinert, eller har fått første dose for minst tre uker siden eller har har hatt covid-19 de siste seks månedene telle med, når fortsatt forbud om 10 personer kan samles i private hjem.

Byrådsleder Johansen fortalte også at treningssenter og svømmehaller åpnes med strenge begrensninger i antall og avstand. Det vil være forbud mot gruppetrening. Det åpnes også for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år. Det lempes også litt for idrett- og fritidssaktiviteter for voksne over 20 år.

Nå blir det også mulig å gå på kino, i museer, teatre og konserter og tilsvarende kultur- og underholdningssteder med strenge begrensninger.

Tidligere på dagen holdt regjeringen pressekonferanse, der statsminister Erna Solberg kunngjorde at andre trinn i nasjonens gjennåpningsplan innføres natt til torsdag 27.mai. Det betyr at flere enn i dag kan samles, og barnehager og skoler kan gå til grønt tiltaksnivå om den enkelte kommune ønsker det.

Allerede fra fredag 21. mai åpnes det for å reise innlands. Tidligere har rådet vært at unngå den type reiser, hvis det ikke har vært nødvendig.

– Vi ser at antall sykehusinnleggelser går ned, smittetallene er stabile og 36 prosent av alle over 18 år nå er vaksinert med første dose. Vaksinasjonen går etter planen», sa statsminister Solberg.

Regjeringen mener nå at det er forsvarlig å gå videre til neste trinn, trinn to, i gjenåpning av landet. Solberg mente at dette ville bidra til å styrke arbeidet med å få fart på Norge igjen. For eksempel vil nå varemesser og midlertidige markeder reguleres på samme måte som handelsnæringen.

I beslutningen ligger det blant annet at skjenking nå kan pågå fram til midnatt og at det ikke lenger er nødvendig å spise for å bli skjenket alkohol. Skjenking kan bare skje  ved bordplassering.

Studenter heretter få tilgang til campus under strenge tiltak, blant annet ved jevnlig testing og registrering under oppholde.

Under pressekonferansen skisserte regjeringen også planer rundt testing og koronapass som kan benyttes i forbindelse med større utendørsarrangementer som for eksempel store konserter. De håper på å få lagt fram et innenriks koroanapass  som kan benyttes i forskjellige sammenhenger i tillegg til massetesting og hurtigtesting, slik at folk kan få tilgang til diverse arrangementer.

Regjeringen er også i dialog med EU-systemet og et internasjonalt korona-pass som kan benyttes for forflytting over landegrensene. Det er enten i siste halvdel av juni.

Utenriksdepartementet endrer ikke sitt globale reiseråd, men statsministeren utelukker ikke at reiser til utlandet etterhvert  vil bli mulig. Det avhenger blant annet av kvaliteten på det internasjonale krona-passet.

 

 

  • Onsdag 19. mai 2021

Statsminister Erna Solberg fortalte på en pressekonferanse onsdag kveld at  fra mandag 7.juni. Det er kommuner med vedvarende høyt smittetrykk som vil få 60 prosent fler vaksiner til alle over 18 år er blitt vaksinert.

Hovedstaden som allerede er tilført fler vaksiner enn befolkningsnøkkelen tilsier, vil få 40 prosent flere vaksiner i denne perioden.

Beslutningen har full støtte fra Folkehelseinstituttet. Statsforvalterne har også signalisert at det for kommunene er mulig å holde vaksinetrykket opp under ferietiden.

Regjeringens mener at skjevfordelingen vil ha viktig betydning for å få redusert smittetrykket i hele landet. Beslutningen innebærer at 309 kommuner vil få ca. 35 prosent mindre vaksiner i snitt enn befolkningsnøkkelen tilsier. Dette vil vare i ca. syv uker.

Helsemyndighetene opplyser at det er ventet betydelig økning i vaksineleveranser i tiden framover. Det fører til at tempoet i vaksinasjonen vil øke i alle norske kommuner.

 

  • Onsdag 12.mai.

FHI melder at Norge har passert tilsammen 2 millioner satte vaksinedoser. Midnatt natt til onsdag var det registrert at det var satt 2 019 456 doser her i landet. 1 503 794 er registrert med en dose, mens 515 752 har fått andre dosen og er fullvaksinerte.

Statsminister Erna Solberg annonserte på en hasteinnkalt pressekonferanse endringer i vaksineringsprogrammet. Når alle over 45 år er vaksinert, vil den resterende del av den voksende befolkning bli delt i to. Først vil de unge mellom 18 og 24 år og de mellom 40 og 45 år bli vaksinert. Deretter vil befolkningen mellom 25 og 39 få tilbud om vaksine. Helsemyndighetene regner nå med at hele den voksne befolkning vil være vaksinert rundt månedsskifte juli-august.

Solberg opplyste også at at regjeringen planlegger å åpne opp for for en geografisk omfordeling av vaksinetilbudet. Med støtte fra helsemyndighetene ønsker de å øke vaksinetilgangen for kommuner som har hatt langvarig smittetrykk ved å redusere vaksinetilgangen til kommuner der det er ingen eller lite smitte.I øyeblikket er det flest kommuner i østlandsområdet som kvalifiserer for dette. Men helsemyndighetene vil gjøre en endelig vurdering over hvilke kommuner som vil komme under denne ordninga.

Regjeringen har også besluttet å ta ut den omdiskuterte AstraZeneca-vaksinen av det offisielle vaksineprogrammet. Jenssen-vaksinen derimot beholdes som et beredskapstilbud og vil også nå av helsemyndighetene etter nøye vurderinger kanskje bli tilbudt som en frivillig vaksine for de som ønsker det. Regjeringen har i denne forbindelse vektlagt det forholdsvis lave smittetrykket i Norge og at tilgangen på vaksiner er ganske tilfredstillende.

  • Tirsdag 11.mai.

Finansminister Jan Tore Sanner la fram forslag til revidert statsbudsjett for 2021 som bar sterkt preg av pandemi-situasjonen i landet. Statsråden griper dypt i oljefondets pengekasse. For annet år på rad må politikerne gå langt utover handlingsregelen og Sanners forslag ender på bruk av drøye 400 milliarder oljekroner, en økning på vel 90 milliarder kroner fra statsbudsjettforslaget som ble vedtatt høsten 2020. Det utgjør 3,7 prosent av oljefondet. I forslaget går det fram at regjeringen ønsker forlenge de aller fleste tiltakene som er satt inn for å bekjempe de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. I forslaget går det også fram at regjeringen kutter i beregningene for forventet økonomisk vekst i fastlands-Norge. I Sanners forslag reduserer han BNP på fastlandet fra 4,4 i det opprinnelige budsjettet til nå i det reviderte budsjettet til 3,7 prosent. Den samme veksten tror regjeringen også vil forventes i 2022.

  

  • Onsdag 5. mai.

Både statsminister Erna Solberg og byrådsleder Raymond Johansen i Oslo tok nye skritt i sine gjenåpningsplaner.

Først ute var Johansen. På en pressekonferanse i Oslo rådhus opplyste han at de 2532 butikkene i hovedstaden som ble stengt 23.januar i år nå kan gjenåpne. Det berører 16 000 ansatte og et estimert omsetningstap i nedstengningsperioden er beregnet til 6,7 milliarder kroner, i følge handelsnæringen i Oslo. Åpningen gjelder både kjøpesentere og enkeltstående forretninger.

>> Restauranter og skjenkesteder må imidlertid vente på en ny vurdering som vil skje torsdag 20.mai.

Johansen kunne også fortelle at barnehager, barneskoler og ungdomsgskoler nå vil gå fra rødt til gult nivå og Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester. Det gjelder også  seniorsentrene i hovedstaden.

Byrådslederen poengterte at beslutningene må sees som først fase av trinn 2. Derfor kommer byrådets neste vurdering allerede 20. mai. Nå har byrådet også flyttet kultursektoren opp til trinn 2 og ved den kommende vurderingen vil byrådet trolig åpne for en forsiktig gjeninnføring av et aktivt kulturliv for blant annet kinoer, museer, teatret og konserter. Foreløpige vurderingen tilsier at slike innendørsarrangementer vil være begrenset til 20 personer med faste tilviste plasser.

Brannsupporter Erna Solberg gikk en time senere på talerstolen på statsministerens kontor og kunne fortelle at det nå vil være tillatt med seriespill i toppfotballen i de to øverste divisjonene for kvinner og menn. Det vil også bli tillatt med et begrenset antall trenings- og seriekamper på toppnivå i håndballen som avslutning på sesongen 2020/2021.

Hun kunne også presentere en del lettelser på smittevernstiltakene for vaksinerte.  Pr. 5.mai har 1,4 millioner innbyggere fått minst en vaksinedose og vil nå inngå i betegnelsen «beskyttet». I private sammenheng betyr det at personer som er fullvaksinerte, at personer som har fått en dose og det er gått 3 til 15 uker siden sprøyten ble tatt, samt oppholdt seg i Norge de siste 10 dagene og at personer som har gjennomgått covid-19 de siste månedene, vil få lettelser i private i sammenhenger.

Med det endrer regjeringen sin anbefaling for privatbesøk. Man trenger ikke lenger å telle med de som blir karakterisert som beskyttet. De blir oppfattet som en del av husstanden. Regjeringen vil heller ikke lenger fraråde reiser innenlands for de som anses beskyttet. Fullvaksinerte vil også være unntatt fra smittekarantene. Men det skjer ingen endring i reglene for innreise fra utlandet.

Helseminister Bent Hoie understreker at det fortsatt er viktig å beskytte seg ute i det offentlig rom, der et er nødvendig.

Dette skjer i Oslo fra og med 6. mai 2021, når Byrådet starter trinn 2 i gjenåpningsplanen:

>> Kjøpesentre og butikker kan åpne fra 6. mai.

>> Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10. mai.

>> Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester.

>> Seniorsentrene vil gradvis åpne opp for normal drift igjen.

>> Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.

Videre innfasing av resten av trinn 2 i gjenåpningsplanen til Oslo vil bli vurdert på nytt rundt 20. mai.

 

  • Mandag 3.mai.

Helse- og omsorgsdepartementet melder at de lemper på smittekarantenereglene ved at vaksinerte som har fått en dose kan etter 3 uker få unntak fra smittekarantene dersom de testes i tiden mellom 3 og 7 dager etter nærkontakt med en smittet.

Dessuten vil fullvaksinerte slippe å gå i karantene om de har vært utsatte for smitte.