Forsiden

Byrådets advarsel hjalp ikke: Skjenkestopp i Oslo!

Byrådets advarsel hjalp ikke:  Skjenkestopp i Oslo!

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen så ingen annen utvei enn å gå til full stans av alkoholservering allerede lørdag 21. mars.  Foto: Oslo kommune.

  • Byrådsleder Raymond Johansens advarsel til byens restauranter og skjenkesteder som fortsatt holdt åpent, hjalp ikke.  Etter advarselen fredag, måtte kommunen sette ned foten allerede lørdag.  Mange i bransjen reagerer mot at alle straffes for at noen bryter reglene.

– Det har ikke blitt bedre, men snarere verre, sa næringsbyråd Victoria Marie Evensen da hun og byrådsleder Raymond Johansen lørdag innførte alkoholforbudet.

Fra og med klokken 20:30 lørdag kveld 21. mars var alt skjenking forbudt. Det gikk fort i svingene, pressemeldingen som orienterte publikum om beslutningen ble lagt ut på kommunens nettside klokken 19:20, bare en drøy time før kranene skulle stenges.

I meldingen står det at steder som serverer mat eller har take-away fortsatt kan holde åpent.

  • FØLGER IKKE REGLENE

Byrådslederen meldte lørdag at kommunens observatører og kontrollører de siste dagene har sett at både utesteder og innbyggere ikke følger smittevernreglene.

– Vi har sett for mange eksempler på serverings- og sjenkesteder som ikke følger reglene. Derfor tar vi nå dette grepet, som vi varslet allerede på fredag, sier byrådsleder Raymond Johansen i meldingen.

Næringsetaten gjennomførte drøyt 400 observasjoner i fredag ettermiddag og kveld og fortsatte kontrollvirksomheten lørdag.  Åpenbart var bruddene så mange og alvorlige at kommuneledelsen ikke tok sjansen på å la trusselen om nedstenging synke inn over helgen.

Næringsbyråd Evensen sier i meldingen: 

– Det er drøyt 50 steder med skjenkebevilling som ikke tar regelverket på alvor. I tillegg ser vi at aktører som har holdt stengt til nå, åpner igjen. Denne utviklingen må stoppes.

  • UTELIVSBRANSJEN: URETTFERDIG

Reaksjonene på skjenkestoppen lot ikke vente på seg.  Flere utesteder som opplever de følger smittevernreglene mener det er urimelig at alle straffes for at noen bryter reglene.  Nestleder i Oslo Høyre og bystyremedlem Erling Lae Solberg mener det er et feilgrep å gå til dette drastiske skrittet, i stedet for å stenge kun de stedene som bryter smittevernsreglene.

Det samme mener eksempelvis eieren av tradisjonsrike Lorry, Karl-Axel Bauer, som lørdag kveld frontet utelivsbransjen i flere medier med at byrådet her skjærer alle over en kam og at serveringssteder som følger reglene ikke bør straffes på denne måten.

 

Så skjedde de uunngåelige etterhvert som kampen mot koronapandemien øker: Alkoholsalget bråstoppet i utelivsbyen Oslo. Foto: OBM

 

Samtidig tar folk seg til rette ute i byen med medbragt alkohol, noe også byrådsleder Raymond Johansen ber folk slutte med.  Han oppfordrer hver og en til å tenke seg nøye om før de velger å ikke bli hjemme. Han sier i meldingen fra Rådhuset lørdag kveld 21. mars:

– Hver og en av oss har et ansvar for å ta vare på flokken vår. Det gjør vi ved å følge råd og regler.