Forsiden

Gründertrafikken mellom Oslo og Berlin øker

Gründerbølge Oslo-Berlin

I gründertrafikken mellom Berlin og Oslo har NextToMe blitt utviklet - en app som skal gjøre det letter for konferansedeltagere å komme i kontakt med "den rette". Foto: Dag Yngland

Gründertrafikken mellom Oslo og Berlin øker. Stadig flere norske etablerere søker lykken i den tyske hovestadens pulserende kreative miljøer – til en rimelig pris.

Ingrid Schiefloe og Dag Yngland
Berlin er ideell til å utvikle konsepter og ideer, i Oslo kan produkter testes ut på et teknologivillig marked før resten av verden utfordres.
- Selv de snodigste nisje-konseptene virker som de har livets rett i Berlin. Det gjør at miljøet er stort og voksende, sier en av de mange norske kreative gründerne som bor i Berlin og som har full anonymitet som et varemerke for sitt forretningskonsept.
Berlin har helt unike rammebetingelser for gründere. Tradisjonelt har Berlin vært en magnet på kunstnere, det er så billig å leve der at en kan drive med det en brenner for uten å være avhengig av stipender eller kommersiell suksess. Dette er etterhvert blitt oppdaget av gründere i andre sektorer, først og fremst på det teknologiorienterte området.

Morsommere by
- Billige flyreiser har gjort det mulig å etablere et relativt stort norsk miljø i Berlin. Mange tjener pengene sine på deltidsjobbing i gamlelandet og har ikke noe problem med å holde en høy levestandard på kontinentet. Som berlinerne sier: I wish I had a start-up company. I wish I was Scandinavian, sier trøbbelskyter Runar Eggesvik. Han har lang erfaring som gründer i kultur- og utelivsbransjen i Oslo.
- Berlin er en morsommere by, men det er lettere å starte levedyktig kulturbusiness i Oslo, da vi har risikovilje, fortsatt noen billige lokaler å leie og støtteordninger, sier Eggesvik.
Eggesvik viser til hva Julian Stubbs, mannen bak slagordet: Stockholm, Capital of Scandinavia) sa etter et par dager research i Oslo: "It seemed that everywhere we went it had opened last month»
- Så det skjer morsomme saker i Oslo også, sier Eggesvik.

Kontakt-app

NextToMe hjelper med å få mobilkontakt på konferanser og flyplasser.

 

Jarand Nystad Kleven og Jakob Krupka representerer den økende bølgen av etablerere med Berlin og Oslo som knutepunkter. De to Oslo/Berlin-gründerne har lansert kontakt-appen for businessfolk, NextToMe.
- Jeg savnet et verktøy som kunne si meg hvem menneskene på konferanser var og hva de representerte. Mobilen brukes jo av alle hele tiden, men det har manglet et verktøy for en slik spontan kommunikasjon, sier Jakob Krupka.
Appen gir brukere en plattform for stedsbasert nettverks-bygging. Opprinnelig var målgruppen bedrifter og organisasjoner, men de to har sett et større potensiale.
- Appen kan brukes overalt hvor mennesker møtes, innenfor en radius av 30 meter. På flyplasser, på biblioteket, på konsert, på restaurant, på jobb. Over alt hvor du vil ha en oversikt over hvilke folk som er rundt deg og hvem du kan kommunisere i en felles ”chat lounge”. Leter du etter representanten for Statoil finner du vedkommende over nett i stedet for å måtte spørre rundt, sier Jakob Krupka.

Berlin-Oslo
Jakob, som er utdannet arkitekt fra Berlin og Jarand som er utdannet markedsfører i Oslo, har jobbet med prosjektet på fritiden. Men de har allerede kontakter med store aktører i bransjen og går nå inn i en fase der produktet skal testes og forbedres med tilbakemeldin-ger fra de første brukerne.
Gründerne kan trekke på et stort internasjonalt nettverk av kontakter de har opparbeidet gjennom jobber og studier. De har brukt programmere i India og Polen til utviklingsaarbeidet og får respons fra brukere over hele verden.

 

Jakob Krupka til venstre og Jarand Nystad Kleven til høyre. Foto: Elin Scott.