Forsiden

Gjetter på bakeritall

Gjetter på bakeritall

Ifølge Åpent Bakeri-sjef Øyvind Lofthus (tv) er det gjetting som danner grunnlag for hvordan virksomheten skal utvikle seg det kommende året. Foto: Magne Otterdal

Gründer Øyvind Lofthus i Åpent Bakeri legger nå i januar et gjettverk til grunn for hvordan virksomheten skal gå i 2011 - etter et bra fjorår.

Det populære bakeriet med fem avdelinger i Oslo solgte surdeigsbrød og andre bakervarer for rundt 60 millioner kroner i året som gikk. Driftsresultatet vil ligger rundt to millioner kroner, ifølge anslag fra Lofthus selv.

Berg-og-dalbane

Det betyr at driftsinntektene er doblet siden 2006. Mens omsetningen har økt år for år, har driftsmarginen hatt en mer berg-og-dalbane-utvikling i vekstperioden. Da driftsinntektene lå oppunder 30 millioner kroner i 2005 og 2006, tikket det inn driftsresultat på henholdsvis 4,5 og 6,0 millioner kroner. Men i 2008 var det nær to millioner kroner i minus på driften.

Det er 13 år siden Øyvind Lofthus og hans kompanjong Emanuel Rang startet opp i Inkognitogaten rett bak slottet, og da en av hovedstadens veletablerte håndverksbakere bidro med denne lykkeønskningen: - Hvis dere har en million å kaste bort, så vær så god.
- Vi har ikke prøvd å finne opp kruttet på nytt, bare hentet fram det bransjen forlot på 70- og 80-tallet, sier bakerigrunder Øyvind Lofthus.

Pizzabakeri

Siste tilvekst til Lofthus-imperiet er pizza-bakingen som drives fra selskapet Lofthus Samvirkelag, som nå har firmaadresse i Oslo nærmere bestemt på Torshov.

- Vi trives best i Oslo, sier Lofthus på spørsmål om det er aktuelt å åpne bakerier i andre byer. Og i Oslo blir det nye filialer bare dersom Lofthus finner et spennende lokale, helst i østlige områder av byen.

Når det gjelder den økonomiske utviklingen for virksomeheten i det nye året vurderes det i disse dager:

- Vi pleier å gjette i januar hvordan året kommer til å bli, sier Lofthus. Virksomheten sysselsetter i dag totalt 110 medarbeidere på fem ulike steder i Oslo.

Les også intervjuet med Øyvind Lofthus i siste papirutgave av Oslo Business Memo på side 24-25: Klikk her!