Forsiden

Fremtid for gamle riller

Fremtid for gamle riller

Harald Christian Sagevik produserer langspillplater på Oslo Vinylfabrikk.  Foto: Gorm K. Gaare.

Den gode, gamle vinylplaten er tilbake.Vinyltrenden får en ekstra dytt når Oslo Vinylfabrikk åpner våren 2014.

Tellef Øgrim

Halve fabrikken er allerede i landet i form av en graveringsmaskin som kanskje kan ha risset rillene til legendariske Sgt. Pepper. Resten kommer når bare grunder Harald Christian Sagevik har funnet et lokale som både er stort nok og som han kan betale for.

 - Ideen ble unnfanget i 2008. Utgangspunktet var en diskusjon om musikkbransjens valg mellom å tilpasse seg markedet eller å stritte imot. Bransjen har strittet imot for lenge, spør du meg, sier Sagevik.

Helstøpt

Han beskriver vinylformatet som “det beste fra den gamle verden”, ikke minst fordi de gamle plastplatene innbyr til lytting til hele album i stedet for vår tids rastløse klikking mellom enkeltlåter lagret i digital form.

 - Dessuten er jeg tiltrukket av det rent fysiske ved vinyl. Et hjem er nakent uten en bokhylle, og en hver bokhylle burde inneholde vinylplater. Vil du vite hvem jeg, bla gjennom platene mine, oppfordrer Sagevik.

Tysk synthpop

Vi tar ham på ordet og vil ha hans første plateminne.

- Uff, det er nesten for pinlig til å gå ut med, men ok. Som syvåring bodde jeg i Tyskland og skrapte sammen det jeg kunne finne av penger og kjøpte det nyeste Modern Talking-albumet. Jeg har ikke spilt den plata mye siden.

Webifisert

Selv om vinylplater stammer fra gamle dager, blir ikke Vinylfabrikken noen gammelmodig bedrift. Tiltaket skal støttes opp av det siste innen innovative webløsninger og – tjenester. Kundene vil ha tilgang til brukervennlig priskalkulator (jo, det lover godt, Oslo Business Memo har fått klikke seg inn bak kulissene). En flokkfinansierings-tjeneste som skal gjøre det mulig å forhåndsfinansiere en utgivelse med hjelp av fans, tanter og kompiser skal også på plass.

Blant andre tanker er en kobling til auksjoner for salg av begrensede opplag og spesielt ettertraktede nummere i begrensede opptrykk (det ryktes om en samler som vil ha nummer 77 og andre som er ute etter lave numre).

Et bidrag

Sagevik er den første til å innrømme at han har små forhåpninger til at Vinylfabrikken skal bli big business.

- Hovedambisjonen er å skape alternative inntektsstrømmer for artister gjennom rettferdige og ærlige mekanismer, som han sier.

 

Uansett lillebror

Parallelt med spådommene om CD-ens død har vinylen fra tid til annen blitt hyllet som redningsmannen for markedet for innspilt musikk.

Prognosene varierer, men analytikere ser ut til å være enige om at andelen vinyl uansett ikke kommer til å utgjøre mer enn noen få prosent av det samlede markedet.

 

Vinyl på turen

En av rollene det hersker enighet om at vinylen vil spille er som fysisk reklame, det som i musikkbransjen ofte kalles merch.

En av Sageviks drømmer er å tilby band som kommer til Norge på turne en live-innspilling fra Oslo trykket på vinyl som de kan selge eller gi bort når turen går videre gjennom Europa. Han er allerede i samtaler med konsertsteder. Ett er selvsagt Mono, hvor Sagevik jobber til daglig.

Les mer i Oslo Innovation Magazine 2013!