Forsiden

Oktober 2021: Ber folk skjerpe seg

Oktober 2021: Ber folk skjerpe seg

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol (Ap) debuterte med advarsel til folk om koronasituasjonen.

:KORONAEN:

  • Stor fare for ny koronabølge i vinter

Sverre Vidar Bjørnholt

 

OKTOBER 2021

Antall smittede totalt pr. 29.10.21

** Norge: 207 273.

** Oslo: 57 050

** Antall med 1. vaksinedose: 4 200 733.

** Antall med 2. vaksinedose: 3 728 197.

 

SISTE: BER FOLK SKJERPE SEG.

Klar melding fra helsetoppene: Nå må folk skjerpe seg og utøve selvdisiplin. Hvis man ikke gjør det er faren for nasjonal innstramming rett rundt hjørne. For koronasmitten skyter fart og de siste syv dagene i november har smittetallene doblet seg.

Budskapet fra den pressekonferansedebuterende helse- og omsorgsministeren Invild Kjerkol (Ap) var krystallklart. Og hun hadde full støtte fra veteranene FHI-direktør Camilla Stoltenberg og assisterende direktør helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. I fagmiljøene er tydeligvis alle på tå hev. De frykter en ny bølge med koronasmitte skal lamme landet i løpet av vinteren. De oppfordrer ikkevaksinerte til å raskt mulig å fullføre det vaksinetilbudet de har fått fra den enkelte kommune. Beste vei ut av koronauføre er å nettopp det å vaksinere seg, mener ekspertene.

Nå i slutten av oktober er 86,6 prosent av den voksne befolkning over 18 år fullvaksinerte. Dette er for lite. Helsetoppene håper at det skal bli fortgang i vaksineringen igjen og at man om kortest mulig tid skal nå målet som er godt over 90 prosent.

I øyeblikket er det først og fremst barn, ungdom og unge voksne som blir smittet. Men hvis dette fortsetter vil smitten naturlig nok spre seg raskt til de voksne og den eldre generasjonen.

Siden alarmen gikk ifjor vinter er det registrert 203 734 koronasmittede i Norge. Og 900 er døde på grunn av viruset.

På grunn av den endrede utviklingen ønsker ikke regjeringen å åpne samfunnet ytterligere. Det opprettholdes fortsatt innreiserestriksjoner ved grensen. Fortsatt anbefales TISK. Helsemyndighetene understreker videre at folk som føler seg syke må holde seg isolert over opptil 7 dager. De må også teste seg enten ved hjemmetest eller på de kommunale tettstedene. Er testen positiv må den enkelte varsle de som de har hatt kontakt med. Den enkelte innbygger må ta dette ansvaret selv.

Statsråden sier at selv om smitten skyter fart så er situasjonen i øyeblikket håndterbar. Men de følger situasjonen nøye når det gjelder innleggelser og om den enkelte kommune har nok ressurser til å ta seg av situasjonen. Regjeringen vurderer hele tiden om nasjonale tiltak kan bli påkrevet.

I Tromsø har man nå satt i verk lokale tiltak etter at smitten har eksplodert i byen. Der er korona-meteren gjeninnført og kommunen har strammet til på en del fronter.

Også i hovedstaden øker snittetrykket. Det har vært et stort utbrudd ved Persbråten videregående skole etter en revyfest der mellom 70 og 80 elever og ansatte er blitt smittet. Smittevernmyndigheten i hovedstaden mener at de nå har kontroll på dette utbruddet.

Kumulativt antall for de som har fått 2. dose inngår i kumulativt antall for de som har fått 1. dose.