Forsiden

MARS: Da statsministeren ble avslørt for å brudd på smittevernsreglene under feiring av 60-årsdagen

MARS: Da statsministeren ble avslørt for å brudd på smittevernsreglene under feiring av 60-årsdagen

Statsminister Erna Solberg dominerte selv koronanyhetene i mars 2021, etter at hennes smittevernbrudd på Geilo ble avslørt. Foto: Eirin Larsen/Statministerens kontor

MARS 2021

Totalt antall smittede pr. 01.03.2021:

>> Norge 71002

>> Oslo 23366

 • I mars 2021 husker vi: Statsminister Erna Solberg ble avslørt av NRK for å ha brutt smittevernsreglene da hun feiret 60-årsdagen på Geilo.

 

Sverre Bjørnholt

 

Se hele koronakronoligen her!

 • Tirsdag 2.mars.

140 organisasjonen får 40 millioner i støtte av regjeringen for å spre koronainformasjon til innvandrere. Regjeringen gir FHI i fullmakt til å forberede en beskjeden skjevfordeling av vaksiner til en del spesielt smitteutsatte bydeler i Oslo og enkelte andre kommuner som har hatt vedvarende høy smitte. Det betyr at hovedstaden øker sin andel av totalt antall tilgjengelige vaksiner fra 9,2 prosent til nær 13 prosent.

 • Torsdag 4.mars.

Regjeringen innfører regionale inntsramningststiltak i seks kommuner i Vestfold og Telemark. Oslo kommune har nå vedtatt fordelingen av de 227 millioner kroner som ble tildelt hovedstaden i forbindelse med regjeringen støtte til Norges kommuner for å hjelpe utsatte næringer. I Oslo er 150 millioner satt av til støtte for serveringssteder med skjenkebevilling. Treningssentrene i byen får 20 millioner i støtte. 12 millioner går til prosjektet Restart Oslo sentrum. 12 millioner går til Visit Oslo. Fra en pott på 4,95 millioner kroner kan hardt utsatte bedrifter søke støtte.

 • Fredag 5.mars.

Blomsterforretninger kan åpne igjen. Regjeringen foreslår å innføre en ny lønnsstøtteordning som skal gjelde i tidsrommet fra 15.mars til 30.juni.

 • Søndag 7.mars.

Statsminister Erna Solberg holder tale til nasjonen i forbindelse med at pandemien har preget landet i ett år.

 • Tirsdag 9.mars.

Statsministeren informerer stortinget om regjeringens strategi framover for å møte utfordringene rundt pandemien.

Byrådsleder Raymond Johansen holder pressekonferanse, der han understreker alvoret i forbindelse med den kraftige smittebølgen som har rammet hovedstaden. Byråden ber alle innbyggere unngå unødvendig besøk, ha færre mulig nærkontakter og holde størst mulig avstand. Smitten har rammet hardest i gruppen mellom 10 og 19 år. Derfor innfører kommunen rødt nivå i skolene og forbyr all innendørs fritidsaktivitet for barn og unge. Utendørs fritidsaktivitet for unge under 20 år kan skje i grupper med inntil 10 personer.

FHI endrer strategien for vaksinetildeling fra å prioritere gruppen over 65 år, til fra nå å gjelde samtlige voksne over 18 år. Endringen fører til at Oslo kommune vil bli tildelt 43 prosent fler vaksiner i tillegg til den beskjedne skjevfordelingen som ble gitt for enkelte bydeler i forrige uke.

 • Onsdag 10.mars.

Hovedstaden starter massetesting av skoleungdom for å raskest mulig avdekke smitte. Testingen startet i bydel Stovner og skal være et prøveprosjekt i syv uker framover.

 • Fredag 12.mars.

Regjeringen legger fram sine nasjonale råd og anbefalinger for påsken.

Hold deg hjemme om du ikke føler deg frisk. Test deg.

Reiser utenlands frarådes. Ved hjemkomst vil det pålegges minst tre døgn på karantenehotell.

Reise til egen, leid eller lånt fritidsbolig kan gjennomføres. Det rådes til å gjøre innkjøp før avreise. Det oppfordres til å sjekke tiltakene i kommunen du oppholder deg. Hovedregelen er at man minst skal følge din hjemkommunes smittevernregler.

Det er tillatt å reise til og bo på hotell innenlands.

Det er ikke tillatt å gå fra hytte til hytte.

Unngå flere enn 10 sosiale kontakter i uken.

Unngå flere enn 5 personer i eget hjem.

Det frarådes å ha overnattingsgjester i påsken. Barn og unge under 20 år, samt aleneboende, kan ha inntil 1-2 gjester på overnatting i løpet av påsken.

Unngå steder der mange er samlet.

Ikke delta i arrangementer, gudstjenester og andre religiøse møter utenfor egen kommune.

FHI melder at de for første gang har registrert den brasilianske muttanten i landet. Det er geografisk knyttet til Årdal. Smitten er påført i forbindelse med utenlandsreise.

 • Mandag 15.mars.

For fjerde gang etter nyttår må byrået i Oslo innføre ytterligere innstramming av smittevernstiltakene i kommunen.

Det innføres forbud mot flere enn to besøkende i private hjem.

Det innføres heldigital undervisning og hjemmeskole i samtlige ungdomsskoler og vidergående skoler.

Samtlige barnehager blir stengt i påskeuken.

For første gang deles hovedstaden geografisk i forhold til smittevernstiltakene. Det rammer de delene av byen der smittetrykket er størst. Det blir hjemmeskole for elever fra 5. til 7. trinn ved skolene i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand. Tiltaket kan på kort varsel også bli aktuelt for andre bydeler om smittesituasjonen endrer seg.

Barnehagene og skolene skal gjenåpnes på rødt nivå fra 6.april. 

De øvrige tiltakene, også de som tidligere er innført, gjelder fram til 9.april.

 • Tirsdag 16. mars.

Oslo kommune melder at de dagen før registrerte 367 nye smittetilfeller i hovedstaden. Det er det høyeste antall som er blitt registrert i byen siden pandemien startet i begynnelsen av mars 2020. Totalt er 23 787 registrert smittet i hovedstaden i løpet av pandemiperioden.

 • Onsdag 17. mars.

Ny smitterekord med 1156 coronasmittede registrert i Norge i løpet av et døgn, ifølge oversikten i MSIS. Tallet er 442 høyere enn samme dag uken i forveien. Forrige rekordsmitte på landsbasis ble satt 6. januar med 930 smittede. Den nye smitterekorden kom samme dag som de nye, strenge innstrammingene i Oslo – på toppen av de allerede inngripede tiltakene.

 • Torsdag 18.mars.

NRK avslører at statsminister Erna Solberg har brutt smittevernsreglene under vinterferieoppholdet sitt på Geilo, der hun feiret sin 60-års dag. Fødselsdagen var fredag 26.februar. Statsministeren måtte avlyse sin deltagelse på selve dagen, da det var lagt opp til middag på restaurant Hallingstuene. Dagen etter var imidlertid statsministeren og 13 andre fra Solberg-familien til stede på et hotellrom for et pizzamålhid Dette brøt med smittevernsregler ettersom grensen for privat møte da var 10 personer. Statsministeren måtte beklage dette.

 • Fredag 19.mars.

Politiet i Sør-Øst politidistrikt innleder etterforskning mot statsministeren og deltagerne i fødselsdagsselskapet.

 

 • Tirsdag 23. mars.

Regjeringen strammer kraftig til før påske. Smitteutbredelsen er stigende i sentrale deler av østlandsområdet og i hovedstaden er smitten fortsatt høy til tross for strenge tiltak over lenger tid.

Under en pressekonferanse tirsdag kveld presenterte helseminister Bent Høie nye nasjonale tiltak. Disse kommer i tillegg til allerede eksisterende tiltak.

Personer som returnerer til Norge etter unødvendig utenlandsreise skal tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell.

Det blir skjenkestopp over hele landet.

Myndighetene anbefaler nå at folk heretter skal holde minst to meters avstand til hverandre.

Det anbefales å bruke munnbind i alle situasjoner der det ikke er mulig å holde to-meteren.

For hele landet anbefales det nå maks to gjester på besøk.

Kommer du fra et område med høyt smittetrykk bør man ikke dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene, eller unge under 20 år, kan ha overnattingsbesøk av en til to faste venner. Generelt anbefales å begrense sosiale kontakter mest mulig.

Studenter uten familie kan reise hjem fra studiestedet. Det er også greit å reise til hytte sammen med egen husstand.

Regjeringen anbefaler folk å benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.

Treningssentere holde stengt.

Alle planlagte arrangementer bør avlyses.

Bare profesjonelle toppidrettsutøvere kan drive innendørs organisert idrettsaktivitet.