Forsiden

Juni 2021: Oslo gir gass!

Juni 2021: Oslo gir gass!

Oslo er i ferd med å bli en gjenåpnet sommerby til glede for en befolkning som har levd i en nedstengt hovedstad de siste syv månedene. Foto: OBM.

:KORONAEN:

  • SISTE: Erna Solberg kan gå på kamp!

Sverre Vidar Bjørnholt

 

JUNI 2021

 

Totalt antall smittede pr. 01.06.2021.

** Norge: 125.530.

** Oslo: 35 821.

 

>>Antall vaksinedoser: 2 695 466.

>>Fullvaksinerte: 1 000 554.

 

SISTE: Erna kan gå på kamp!

  • Fredag 18.juni.

Statsminister  Erna Solberg tok et langt skritt ut av pandemitiden og mot normaltilstanden under dagens pressekonferanse. En rekke forordninger og anbefalinger ble justert eller fjernet. Søndag kan statsministeren gå på Brann stadion i Bergen sammen med 4 999 andre for å se seriekampen mot Odd. Det kan være en nødvendig reise for en særs ivrig Brannsupporter.

 

– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst en vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå inn i trinn tre i gjenåpningen, sa statsminister Erna Solberg.

 

Listen over hva vi nå kan gjøre er lang og full av detaljer. Og summen av de begrensninger samfunnet krever av oss krymper betraktelig. Nå blir det mulig med flere på besøk hjemme, flere mennesker på arrangementer enten det er brylluper, barndåper, kultur eller sport og det reduseres  behov for hjemmekontor. Barn og unge kan delta på idretts- og kulturarrangementer på tvers av regioner og kretser uten krav om å holde en – 1 –  meter avstand. Det åpnes for breddeidrett for voksne uten enmeters-regel.

Unger kan dra på sommerleir og det blir enklere for de som er beskyttet å dra på utenlandsferie uten å havne på karantenehotell når du kommer hjem igjen. Et europeisk koroanapass som Norge vil slutte seg til vil gjøre det enklere å krysse grensene innenfor Schengen-området fra 5.juli. Det er i tråd med EUs forslag og ønsker.Alt tyder på at flere røde land i Europa vil bli grønne fram mot dette tidspunktet

Regjeringen åpner også for at reisende med nære familierelasjoner og kjæresteforhold skal kunne passere norskegrensen uten vansker.

Men regjeringen hadde noen advarsler å komme med også. Det vil bli lange køer på grensene selv om innreiseprosessene vil bli enklere for de som er beskyttet. Men på grunn av pandemien vil grensepasseringer blir mer omstendig enn hva vi er vant til under normale tilstander.

Justisminister Monica Mæland lovet flere politifolk og bedrede rutiner på grenseovergangene, men at det uansett vil bli ventetid for å komme inn i Norge. Statsminister Erna Solberg oppfordret folk til å ta fram det gode humøret og ta uventet ventetid med et smil.

Utenriksdepartementet vil også i nær fremtid endre sine reiseråd og statsministere antydet ytterligere informasjon senest mandag 5.juli.

For detaljer se: regjeringen.no

  • Tirsdag 15.juni.

Byråd Raymond Johansen gasser på nå når han ser smittetallene rase i hovedstaden. Etter hans mening går unntakstilstanden mot slutten og da er det like greit å ta en jafs av byens gjenåpningsplan. Han sier riktignok at det er en gradvis, kontrollert åpning av Oslo og at dette er en suksess.Under et pressetreff i rådhuset fastslo han at de fleste lokale koronareglene fjernes fra og med onsdag 16. Det betyr at hovedstaden i stor utstrekning igjen følger de nasjonale rådene fra regjeringen Solberg.Byrådsleder Johansen så beslutningen som en milepæl, selv om han ikke ville si at «Dette var den pandemien for Oslos del». Fortsatt er det visse begrensninger i hovedstaden. Russen får ikke lov til å feire før 4.juli, det er fortsatt påbud om hjemmekontor, det er krav om bruk av munnbind i kollektivtransporten og når mantra en taxi og byrådet ber oss innbyggere unngå unødvendige reiser med kollektivtransport.Men det positive er at det kan sjekkes på byens restauranter og barer framtid kl. 24.00, en rekke fritidsaktiviteter både innen- og utendørs blir lempet på, antallsbegrensningen for butikker, kjøpesentere, treningssentre, museer, gallerier, innendørs svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng fjernes. 2-mers-regelen krymper til bare en meter og kravene om munnbind i fleste steder vil bli fjernet.Arrangementer og private sammenkomster innendørs kan øke antall deltagere. Det samme skjer utendørs og et eksempel kan nå 600 personer være til stede på fotballstadion og idrettsarenaer.

  • Mandag 14.juni.

Statsråd Bent Høie fortalte under sin pressekonferanse at nå har 2 millioner innbyggere fått sin første covid 19-vaksine. Samtidig redegjorde han for vaksineleveransen som viser seg å bli mindre i juli, august og september enn først antatt.Det er Pfizer som ikke kan levere å mange vaksiner som myndighetene håpet på. Derfor går man tilbake til 12 ukers intervallermellom først og andre dose. Beregningene til helsemyndighetene viser at forsinkelsen blir på ca. en uke for første vaksine for de over 18 år og en to ukers forsinkelse til man får andre dose. Det blir en økning av forventet antall vaksiner fra Moderne.Høie redegjorde også for koronapasset som nå er klart for bruk. Det åpner for deltagelse på blant annet kino, konserter, festivaler og kystcruise. Dette åpner blant annet for utendørsarrangementer for 5000 tilhørere på faste plasser under forutsetning at det ikke utgjør mer enn 50 prosent av tribunekapasiteten og at det kan deles i kohorter.

  • Onsdag 2.juni.

Helsebyråd Robert Steen la entusiastisk fram hovedstaden vaksineprogram framover. Prognosene viser at alle voksne over 18 år i løpet tredje uke i jul vil ha fått tilbud om første dose.

På grunn av en stigende smitteutvikling i den yngre aldersgruppen har kommunen vedtatt å prioritere gruppen 18 til 24 år. Vaksinering av denne gruppen starter allerede uke 24, 7. til 12.juli og i løpet av uke 25 vil hele denne gruppen ha fått tilbud om vaksine.

Aldersgruppen 40 til 44 år vil få vaksinetilbudet  i ukene 25 og 26 og deretter står aldersgruppen 25 til 39 år for tur.

Ettersom man nå er på vei inn i ferietid vil alle få en SMS med en lenke der man kan bestille passende time for vaksinering. Tilbudet vil komme minst en uke før det er aktuelt å sette vaksinen. Men det kan også komme tilbud om hurtiginnkalling, der restdoser kan tilbys.

Helse- og omsorgsminister Bent Hoie opplyste på en pressekonferanse at hvis reisende fra utlandet kan dokumentere ved å  fremvise på helsenorge.no at de enten har tatt nødvendig vaksine eller har hatt covid-19 i løpet av de siste 6 månedene, kan slippe opphold på karantenehotell. Reisende som er blitt vaksinerte i utlandet vil fortsatt måtte oppholde seg på tilvist hotell under karantenetiden.

Dessuten kunne han fortelle at fra 11.juni vil myndighetene ha klart koronapass i to forskjellige varianter. Et for innlandsreisende og andre formål , og et pass beregnet for reiser til og fra utlandet med tilstrekkelig dokumentasjon om vaksiner og smitte. Utenlandspasset er en midlertidig løsning fram til EU og EØS har sitt offisielle koronapass tilgjengelog. Det er ventet i begynnelsen av juli.