Forsiden

:FJERN-SYN: Gutta på hytta? Jentene hjemme på nett?

Tilbake til fremtiden?

En trenger ikke dra langt for å oppleve villmarken i Norge. Bare noen meter unna travle E18 gjennom Bamble ligger urskogen klar for dem som ønsker et pandemi-avbrekk, og bli en av gutta på skauen. Foto: Dag Yngland.

  • Mennesket har ikke dratt til Mars - ennå. Men fortiden innhenter oss.  Er den nye trenden at gutta har dratt på hytta - uten dekning? Mens jentene holder fortet hjemme - og handler på nett?

FJERN-SYN

>> Er det noen du ikke har sett på lenge?

>> De som du pleide å møte i garasjen, på butikken, i parken?

>> Naboer der posten hoper seg opp?

>> Biler som står og støver ned på gata?

>> Barnevogner som står fast i oppgangen?

Det kan være en naturlig forklaring, at en pandemikrise muligens pusser støvet av gamle tradisjoner.

 

Dag Yngland

 

Jeg kom til å tenke litt på det, her om dagen da jeg overhørte en kort ordveksling mellom to kvinner i køen. De sto med to meters mellomrom foran kassa på super´n, og dertil justert stemmenivå:

– Og mannen din da? Lenge siden jeg har sett ham...

 

Pause. Tause sekunder. Så kom svaret:

  

- Han har flytta på hytta!

- Hva! Flytta på hytta! Han også...

 

Køen løste seg opp og alle gikk hver til sitt. Enda en familie var rammet av sjølbergingsyndromet. Det kan se ut som nordmenn evakuerer byen og drar ut i villmarken - og at det er mennene som drar først.

 

38-åringen Stig Arild Pettersen har flyttet fra Oslo til et småbruk i Rauma kommune. Så skriver glossy D2 om det, og dermed er det bitt trendy å flytte på bygda. Og det er mennene som drar. Faksimile fra D2, Dagens Næringsliv.

 

I så fall er kvinnene, mødrene og barna blitt igjen for å holde de urbane samfunnshjulene igang. De holder skoler, barnehager og vaksinasjonskontorer i gang og bruker nettet som sin sosiale kanal til familie og venninner. Mens det kan virke som en del menn gjør hjemmekontoret til sitt nye gjemmested og leser seg opp på den gamle speiderboka.

  • Endelig er det slutt på de meningsløse møtene.

Nå er utfordringene virkelige, og praktiske. Trær som skal felles. Stein som skal løftes og mures.

Det kommer også en jevn strøm av oppdateringer fra Mars som må observeres på Youtube, på naboplaneten er det jo rikelig med naturstein til nye murer.

 

 

>>>Spørsmålet er nå: Når blir den første robotmurte muren satt opp på Mars? Som videoen viser har menneskeheten allerede startet sin notoriske forsøpling av vår naboplanet.

 

  • Dette har skjedd før, i uminnelige tider 

Hver høst drar mange menn, men også noen kvinner, ut i villnisset for å tråkke rundt med bikkja – og/eller med kamerater – på jakt. Fritidsjegerne er stille og mystiske når de kommer tilbake - som om de er blitt forheksa av huldra. Men det er stillheten som har grepet dem. Naturen. Livet. Meningen med det hele.

«Den lange, lange sti over myrene og inn i skogene hvem har trakket opp den? Mannen, mennesket, den første som var her. Det var ingen sti før ham.»

Slik åpnet boken "Markens Grøde" av forfatteren Knut Hamsun. Den senere Nobelrpis-vinneren vekket denne lengselen da han utga boken i 1917, da millioner av soldater døde i 1.verdenskrigs skyttergraver, revolusjoner og epidemier.

 

 

>>Stumfilm fra Nasjonalbiblioteket - kanskje det er denne du skal ta deg tid til å se i løpet helgen!

 

Også den gangen søkte folk desperat etter det opprinnelige. Nybrottsmannen, den selvhjulpne bonden ble idealet og utløste en flom av lignende bøker i hele verden.  

  • Norge har lang tradisjon for å stikke til skogs.

Under siste verdenskrig da millioner av soldater igjen lå i skyttergraver på tre kontinenter, trakk gutta på skaugen seg tilbake til fjerne hytter i skog og fjell. Der kjempet de mot nazismen og sang forbudte sanger så det kunne høres helt utpå tunet. I Norge er det å være på bærtur som gjelder.

Mens mennene ligger ute i hytta og beskytter landet er det nok en gang kvinnene som må holde hjemmefronten. Det strikkes og kokes som aldri før. Kvinner ser ut til å samle seg i sine kohorter og knytte bånd i krisen. Hjemmelaget mat står igjen på bordet. Folk drikker vann fra springen.

 

 

>>Vel, det er kanskje en myte med modifikasjoner at det bare er mennene som realiserer seg selv på hytta under pandemien.  Her viser Anine von Krogh frem sin fjellhytte på Youtube.

 

  • Bedriftene har også våknet og overgår hverandre i bærekraft.

Avisene er fulle av glade krisehistorier, og idéene yngler. Lokalavisa er fulle av hverdagshelter som ser verden med nye øyne. Det blir det innovasjoner av. Her er noen eksempler

*–* En blomsterhandler kommer i avisa fordi hun har satt blomstene bak et gjerde og tar imot betaling med vipps...: Og vips så er hun innafor smitteregimet.

*–* Et ungt par er der etter å ha grublet i måneder på hva de skal ta seg til. Men så en dag var idéen plutselig der. En bakt potet! Solgt fra matvogn. Nå ruller de ut fra sommeren.

*–* Andre gründere gleder seg over at veien til nabobygda er stengt. Da blir det lettere å selge mat til egen befolkning. Mas om ny vei ifjor – nå er det godt å leve isolert. Så kan de andre ha det så godt.

I store og små byer synes det å være større utfrdringer. Der er glisne tannrekker av stengte butikker. Stakkars byfolk. Maten er et annet sted.

Selv for de som er utrente i jakt og matauk er de moderne løsninger på landet.

Det er neppe tilfeldig at Hegna Landhandel nylig lanserte seg som Norges første døgnåpne selvbetjeningsbutikk, i ville Telemark. Der noen av de angivelig nye trendsetterne lever og bor nå.

Dag Yngland bor i Stathelle og skriver for OBM.