Forsiden

"Det er som om hele hans sanselige univers har modnet som en av de høyt elskede vinene”

  • Det skjønne, det sanne og det gode med vinen, skriver Bodil Fuhr om Nils Are Øklands bok. 

Jeg har lest Nils Are Øklands "En smak av kosmos" – en slags katekisme i kunsten å verdsette livets goder med en sanselig tilstedeværelse av tilnærmet religiøs karakter. Noe som naturligvis er de færreste forunt. 

Det fine for de fleste andre – de som bare koser seg med vinglass etter vinglass, uten å tenke særlig dypt over hvordan det smaker og dufter og hvorfor akkurat det – er å bli invitert inn i dette fintfølende universet, der en serveres rikelig med historiske fakta, filosofiske sitater og poetiske vendinger. 

  • Sensuell andakt 

Kapittelet om Luktesansen, for eksempel, er en nytelse for hverdagshedonister som meg selv. I tillegg lærer jeg for meg hittil ukjente begreper som kroppens fenomenologi og somaestetikken. Alt som kan minne om skamfølelse knyttet til kroppslig nytelse, utryddes med sitatsterke kjemikalier. Som for eksempel dette: "Den antikke omgang med kosmos foregikk i rusen. Rusen er jo den eneste erfaring som gir oss både det nærmeste og det fjerneste". 

Forfatter Nils Are Økland inviterer leseren inn i et fintfølende univers med historiske fakta, filosofiske sitater og poetiske vendinger.

Boken lever altså bokstavelig talt opp til sin tittel. 

Og enda bedre: Den fristende kunnskapskompotten kan like gjerne inspirere en rosedyrker, en gourmet eller en krystallhealer til sensuell andakt. 

"For vin kan også peke utover seg selv og bli en prisme som de store livskreftene brytes gjennom" som Økland uttrykker det. 

  • Gi oss i dag vår daglige vin 

I denne boken har teologen og reklamemannen Økland funnet sitt felles multiplum og levert en klok, lettlest og interessant bok om vin, absolutt, men også om sansningens karakter, jordens evige tilblivelse, menneskenes storartede tankegods og naturvitenskapelig fun facts. 

Økland forfører leseren med sitt evangelium om vinens velsignelser, han knuser Folkehelseinstituttets formaninger om x antall enheter i uken, han drikker sin daglige flaske, han planlegger sågar hele sin dag i forhold til den, ja, det er som om hele hans sanselige univers har modnet som en av de høyt elskede vinene, for så å bli åpnet mellom disse permene. 

  • Fra Dionysos til Gud 

Det er ikke så ofte nå lenger at en kan lese panegyriske utredninger om den engang så opphøyde gudedrikken. Det går mest i helseadvarsler eller nerdete kommentarer fra et sært smaksunivers. Men Øklands bok om vin har opphøyet gudedrikken til nettopp det. 

Den vinglade teologen vet også å lese sin bibel uten deprimerende pietisme. Her fra forkynneren (han med alt er tomhet og jag etter vind): Et ditt brød med glede. Og drikk din vin vel til mote. For Gud har allerede godtatt det du gjør. 

Og Økland forkynner videre: "det er vanskelig å forestille seg hvordan det var å leve for tusenvis av år siden, men når vi drikker vin sammen med andre, trer vi inn i en grunntone som har eksistert så lenge mennesker har levd i samfunn". 

  • Den krevende nytelsen 

Bakrusen er den eneste vinrelaterte effekten som ikke omtales i denne boken. For meg inntreffer den etter max tre enheter i løpet av en lang kveld, så jeg er blitt nøye på hva jeg drikker. Og hvem jeg drikker med. Og det er i korthet mye av det Øklands budskap går ut på. 

Men der andre snakker om å yte før du kan nyte, påpeker Økland at selve nytelsen krever noe av en – uten engasjert nærvær glipper den. Inklusive det nevnte nærværet kan den levere en av sine helt spesielle belønninger. Nytelsen, altså. 

... " plutselig, etter at flere flasker er tømt i godt lag, kan det være en i selskapet som titter ut mellom logikkens fengselssprinkler og begynner å fly i tenkningen. (...) Der oppe fra kommer det små rapporter om hvordan det er å se ned på fornuftens skrøpelige stillas." 

Jeg vet ikke om deler av denne boken er skrevet i beruset tilstand, men den flyr både høyt og lavt. Og den tar deg med på reisen.

  

  • ISBN/Varenummer 9788234714429 Kategorier Bøker / Sakprosa / Historie og dokumentar Forlag Bonnier Norsk Forlag AS Utgivelsesår 2023 Sideantall 330