Forsiden

:FJERN-SYN: Strøm i vei - men husk å være varsom!

  • :FJERN-SYN: I en tid da "alle" kan kringkaste direkte fra mobiltelefonen, eksploderer også den digitale møte- og konferanseaktiviteten. OBMs ekspert på redaksjonell video- og direktestrømming deler her noen kjøreregler for godt strømmevett.

 

Sverre Bjørnholt

Så vidt jeg husker så begynte det med at vi frigjorde oss fra lineært TV.  Det het også “fjernsyn”. Vi slapp å forholde oss til programoversikten på nest siste side i avisa. Første skritt var at vi tok opp det vi ville se seinere. Ja, vi kunne velge selv når vi ville se hva. Så ble strømmen av innhold styrt av at vi måtte kjøpe det vi ville se og det har vi fortsatt med i større og større grad.

 

  • Ja, teknikken utvikler seg i stor hastighet og gir oss stadig nye muligheter. “Fjernsynet” er ikke lenger så fjernt. Nå strømmer også vi selv. Vi er blitt vår egen redaktør.

 

For det er en rivende utvikling i at vi selv publiserer på vår egen «TV-stasjon» og plattformene er Facebook, YouTube og mange andre steder. I praksis kan alle og enhver bli kringkastingssjef, det er bare å ta opp mobilen og starte strømmen. Mange tar på seg redaktørhatten. Noen er den hatten bevisst, mens andre har ikke tatt inn over seg at er du redaktør så ligger det også etiske og juridiske forpliktelser der. Det er ikke bare å strømme direkte, eller i opptak, i vilden sky.

 

Jeg anbefaler alle som driver med livestreaming enten det er for egen del eller på vegne at organisasjoner, foreninger eller arbeidsplassen å ta en titt på pressens Vær Varsom-plakat. Den gir deg noen fornuftig retningslinjer om hva som er greit, og hva som er over streken. Klinker du til på en ubehøvlet måte kan du stå til ansvar i retten raskere enn svint.

 

Her er et lite eksempel på en av retningslinjene redaktører og journalister må forholde seg til: Vær varsom-plakatens punkt 4.3 lyder slik: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».

 

Det er ikke min mening å være å rette pekefingeren mot dere som strømmer, men heller gi en liten påminnelse om at det å sende ut i det offentlige rom også stiller mer enn tekniske krav til deg. Slik er det jo ellers i livet også. Enten vi kjører bil eller sykler på veien eller spiller en fotballkamp. Det er en dommer over oss.

 

  • Så øvrigheten har for lengst gitt sine dommer og bøter for strømming som har tråkket over grenser samfunnet har formet.

 

For all del strøm i vei. Her er det mange muligheter. Og det er ikke så teknisk krevende som du kanskje frykter. Produksjon av strømmingsinnhold kan gjøres helt enkelt ved å sitte på en stol foran kamera og fortelle et eller annet. Andre velger å lage videosnutter og noen er kommet så langt at de produserer en sending i et enkelt studio. Deretter er det bare å legge det ut på en egnet plattform.

 

Noen google-søk gir deg tips om hvordan du kan begynne, og utvikle, strømming og hvor det er greit å legge ut materialet. Jeg har surfet litt rundt på nettet og sett hva dere strømmere har lagt ut der. Noen er skikkelig flinke og har tydelig tatt etter hva de har sett på lineært TV. Ja, jeg ser studioproduksjoner med videoinnslag, grafikk og effekter som tydelig har hentet inspirasjon fra hva dere har sett fra sofakroken hjemme.

 

  • Andre holder seg til enklere blogginspirerte videoproduksjoner, mens mange unge lener seg til musikkbransjen lekne krumspring når kjellerband skal vise hva de er gode for.

Jeg liker det jeg ser, selv om produksjonen er enkel. Dette formidlingsformatet vil helt sikkert utvikle seg enormt framover. Kvaliteten vil stadig forbedre seg med øving og læring enten det er foran eller bak kamera, og i takt med utvikling av teknikken. For levende bilder har gjennomslagskraft og fenger seerne når det sendes noe de er interessert i.

 

  • Det er gøy å se at mange våger. Et lite tips til slutt: Tenk innhold og deretter innpakning.