Forsiden

:MEMO: Næringslivet trenger stabeisene, som satser det remmer og tøy kan holde på sitt prosjekt, gjerne mot alle odds og velmenende råd.

:MEMO: Næringslivet trenger stabeisene, som satser det remmer og tøy kan holde på sitt prosjekt, gjerne mot alle odds og velmenende råd.

"Be Stubborn" er et slagord for EepyBird-duoen Fritz Grobe og Stephen Voltz.  De to turnerer verden med et konferanseshow som inspirerer til kreative prosesser og "ut av boksen"-tenkning.  Her er de i aksjon under Makers Faire på Teknisk museum i Oslo i januar 2014.  Foto: Magne Otterdal

:MEMO: - Næringslivshistorien er full av stabeiser.  "Be stubborn" oppfordrer en matematiker og en jurist som er blitt verdenskjente for sine kreative eksperimenter.

Magne S. Otterdal

Stabeis! Begrepet har gjerne en negativ klang blant folk flest.  Vi slår gjerne et slag for stabeisene blant oss, med et positivt fortegn.  Da tenker vi først og fremst på de som satser det remmer og tøy kan holde på sitt prosjekt, og gjerne mot alle odds og velmenende råd. Næringslivshistorien er full av slike stabeiser.

På typiske amerikanske rangeringer av historiens største stabeiser, kommer for eksempel Apple-gründer Steve Jobs helt i toppen. Nikolas Tesla, elektrisitet, Marie Curie, radioaktivitet, Kristian Birkeland, kunstgjødsel.  Alle var sta, ensomme pionerer på sine felt.  Og de har enorme verdensfremskritt på samvittigheten og kan takkes for millioner av arbeidsplasser.

Her i Oslo Business Memo kan du møte noen av de mange ”stabeisene” i gründerlandet Norge, og hvor brorparten av oppstarterne befinner seg i Osloregionen.  I første halvår 2014 ble det etablert 5 565 nye foretak i Oslo og Akershus.  Med stort og smått er det over 130 000 bedrifter i hovedstadsregionen. Tallene bekrefter et næringsliv i fint driv, og at det kommer stadig nye oppstartere til med den tilstrekkelig andel av stahet og optimisme som er nødvendig for å sette igang.

Oslo tar mål av seg å bli en smeltedigel for kreativitet og entreprenørskap hvor talenter fra resten av verden skal fristes til å slå seg ned.  Blant de mange inspiratorene som dukket opp i byen i 2014 var den amerikanske EepyBird-duoen Fritz Grobe og Stephen Voltz.  De to er blitt globale konferanseartister med sitt foredragsshow "1/10/100: Unlocking Creativity".

I et laboratorium i Buckfield-skogen i Maine eksperimenterer Grobe og Voltz, henholdsvis matematiker og jurist, med cola og mentos, papirfly, klistrelapper, sjampo og andre hverdagslige objekter for å skape nye, overraskende anvendelser og opplevelser.  Videoene fra eksperimentene har blitt slagere på Youtube med over 150 millioner visninger.

Blant egenskaper som må til for å skape noe nytt, kreativt og overraskende er ifølge Grobe og Voltz ikke minst denne viktig: "Be stubborn"

Relaterte saker fra arkivet

>> BOLIGPRISEN OPP 16,5 PROSENT TROSS NEDGANG I MAI

[eiendom] Oslo har fremdeles den høyeste 12 måneders veksten i eindomsprisene på 16,5 prosent, tross en prisnedgang i mai måned på 1,4 prosent.  Dette ifølge tall fra Eiendom Norge.

Les mer...

>> OVERTAR TOPPJOBBEN I NORGES VAREMESSE

Gunn Helen Hagen overtar ledelsen i stiftelsen Norges Varemesse fra 1. juni 2016.

Les mer...

>> NY SJEF FOR SALGET AV OSLO

[pressemelding] Ny sjef for markedsføringen av Oslo: Christian Lunde overtar i Visitoslo.

Les mer...

>>TOPPINDUSTRISENTER TIL GAUSTABEKKDALEN

[pressemelding]  Oslo gikk seirende ut av lokaliseringskampen om det nye Toppindustrisenteret.

Les mer...

SKAL UTREDE JOURNALISTISK NÆRINGSKLYNGE

[pressemelding]* Skal utrede næringsklynge for journalistikk i Oslo:  Guro Istad starter i prosjektstilling i Oslo Media House.

Les mer...

@oslokommune

Følge twitterstrømmen om søppelskandalen her!

 

Les mer...

20 MILLIONER virkemiddelkroner til innovasjon i Oslo og Akershus

[innovasjonsstøtte] Sammen med Oslo kommune har Akershus fylkeskommune vedtatt rundt 20 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i Oslo og Akershus for 2017. 

Les mer...

Søppelkrisen får konsekvenser: Ny leder i Renovasjonsetaten

[oslo kommune] Etter et halvt år med søppelkrise er det nok:  Renovasjonssjefen byttes ut.

Les mer...

Se opptaket fra NHOs årskonferanse 2017!

 [Årskonferansen] Følg norsk næringslivs årlige storsamling som NHO har direktestrømmet fra Oslo Spektrum.   Konferansen har fått navnet Made in Norway, på jobb for en grønn fremtid. 

Les mer...

HØYSKOLEN KRISTIANIA OVERTAR WESTERDALS

[pressemelding] Osloskoler slår seg sammen:  Høyskolen Kristiania forhandler om å kjøpe Westerdals Oslo ACT

Les mer...

FORRETNINGSADVOKAT ROMANDEBUTERER MED NAZIKRIM

[boklansering] Trond Vernegg, oslobasert forretningsadvokat, forfatter, eks-journalist og riksmålsformann, har valgt krimsjangeren for sin første skjønnlitterære bok:  Plottet er vevd inn i en 70 år lang etterkrigstid hvor det eksisterer et "underjordisk" nazinettverk tettpakket av maktintriger, kamp om store penger og dertil hørende vold og hevn.

Les mer...

BYGGER FOSSILFRI JORDAL AMFI FOR 400 MILLIONER

 [pressemelding] Kontrakt til 400 millioner kroner:   NCC Norge AS bygger nye Jordal Amfi for Kultur- og idrettsbygg Oslo KF 

Les mer...

HOME CONTROL VINNER AV 100 PITCHES

[pressemelding] Smarthus-gründerne bak Home Control stakk av med premien på 300 000 kroner i pitchekonkurransen «100 Pitches».

-

Les mer...

[konferanse] BIOMARINT TOPPMØTE I OSLO

[pressemelding - konferanse] Norge vertsland for BioMarine Business Convention 2016: Utnyttelse av de blågrønne bioressursene i fokus! 

Les mer...

OMM16: OPPDATER DEG OM NYE LØSNINGER FØR DU TAR NYE BESLUTNINGER!

 

[pressemelding konferanse] Det skjer i Skippergata torsdag 1. september 2016 kl 13-18: Beslutningstakere med innflytelse budsjetter i milliardklassen er i salen når Oslo Media Meeting braker løs.

  

Les mer...

Starter motorveiutvidelse i samferdselskompromiss til 75 milliarder kroner

[pressemelding] Bompenger for elbiler i rushtiden: Byrådspartiene forhandlet frem Oslopakke 3 med E18-utbygging, flere nye T-banelinjer og kollektivterminal på Lysaker.

Les mer...

Skatteetaten vil flytte enda mer ut av Oslo

[rapport] Vil flytte enda mer ut av Oslo:  Skatteetaten foreslår enda en halvering av antall skattekontor.

Les mer...

SSB: SMÅBELØP SOM VIRKEMIDDEL GIR NULL AVKASTNING

[pressemelding] SSB-rapport viser at virkemidler under 500 000 kroner gir null avkastning.  Skal en spore samfunnsmessig gevinst, må tilskuddet være over 1,5 millioner kroner.

Les mer...

Olaf Thommessen overtar i Bedriftsforbundet

[pressemelding] Tar over i Bedriftsforbundet:  Olaf H. Thommessen ny administrerende direktør.

Les mer...

Grunderkvinner: Tre av seks finalister fra Oslo

[pressemelding] Tre av de seks gründerkvinnefinalistene fra Oslo: Kathrine Molvik fra Isdalstø årets gründerkvinne 2016.

Les mer...