Forsiden

Over til Ensjø: Kringkasting med utsikt over Oslo

Nesten 100 tomter i flere kommuner er vurdert. Etter mye grubling har NRK endelig bestemt seg. Fremtidens NRK skal trone på en høyde med utsikt mot Oslo sentrum.

Sverre Bjørnholt

 

Normannsløkka på Ensjø er navnet. En kort spasertur fra Ensjø T-banestasjon, like ved i idyllen Kampen og Tøyen park. 

Tirsdag 19. mai ga NRKs generalforsamling ved kulturminister Abid Raja NRK i fullmakt til å kjøpe Ensjøveien 3,5 og 7 fra Ferd Eiendom og Aker Eiendom. Kjøpesummen er 800 millioner kroner. Kvadratmeterprisen vil være rundt 57 000 kroner. Dermed er det klart hvor NRKs nye hovedkontor skal være, meldte NRK i en pressemelding.

TO ÅR GRAVING OG BYGGING 

Tomten er på 14 mål og NRKs styreleder Birger Magnus er sikker på at det er et godt valg. I to år framover skal det nye hovedkvarteret til Norge største medieinstitusjon tegnes, så skal det graves og så skal det bygges. 

– NRK er en av våre viktigste samfunnsinstitusjoner. Nå og i årene som kommer er utfordringen å treffe norske seere, lyttere og lesere som kan velge hva de vil, når de vil. fra et globalt inholdsoarked. For å lykkes må NRK ha gode vilkår for utvikling og innovasjon. Et moderne hovedkontor på Ensjø øst i Oslo vil bli et viktig bidrag til dette, sier kulturminister Abid Raja. 

Nå blir det tid for planlegging, prosjektering og gjennomføring av byggverket før NRK skal forlate den nesten 70 år gamle institusjonen som ligger på Marienlyst, like ved Majorstua. Stedet som blant annet er kjent for å ha 12000 kvadratmeter med korridorer. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at generalforsamlingens vedtak er en stor milepæl i NRKs historie. Han understreker at tomten har vist seg til å være den største og rimeligste de har sett på. 

– Ved valg av tomt er vi ett skritt nærmere et framtidsrettet, moderne og miljøvennlig hovedkontor. Det blir viktig for NRKs videre utvikling som allmennkringkaster og fellesarena i det norske samfunnet. Det er lagt stor vekt på å fine en tomt med god tilgjengelighet for ansatte og besøkende, sier kringkastingssjefen i en pressemelding.

ARBEIDSPLASS I VERDENSKLASSE

Han tror det blir et flott sted å jobbe og et hyggelig sted for publikum og samarbeidspartnere. Eriksen viser til stedets nærhets til kollektivknutepunkter og at hovedkontoret blir liggende i en mangfoldig og spennende bydel. 

 – Det viktigste for oss er at det nye bygget blir en arbeidsplass i verdensklasse, og et arbeidsmiljø i verdensklasse. Vi har som målsetning at alle i NRK skal få et bedre sted å jobbe i fremtida, sier Rolf Johansen, leder for Norsk Journalistlag i NRK. 

Det nye hovedkvarteret til NRK vil huse to tredjedeler av mediahusets 3 500 ansatte. De kan gjøre seg innflyttingsklare om et sted mellom fem og syv år.