Forsiden

:KORONA: Virusene svirrer i etterpandemitiden

:KORONA: Virusene svirrer i etterpandemitiden

Vinterens koronasmitte vil ventelig flate ut, men smittetoppen er ikke nådd, konstaterer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: OBM

  • Koronaviruset tok slett ingen jule- og nyttårsferie, skriver Sverre Bjørnholt.

Etter snart tre år med pandemi slipper ikke covid-19 taket.

 

Rundt nyttårsfeiringen passerte Norge nesten halvannen million smittetilfeller, rapporterer Folkehelseinstituttet. Her er tre nøkkeltall for pandemien de tre første årene:

 

–      Norge nærmer seg 5000 koronarelaterte dødsfall.

–      Gjennomsnittsalderen for de døde er 83 år.

–      53 prosent av de døde er menn.

 

De aller fleste som dør er vaksinert. Det er naturlig ettersom vaksineandelen hos de eldre over 75 år er hele 93 prosent.

 

Midt i oktober 2022 satte vinterbølgen av koronasmitte inn. Antall smittede, innlagte på sykehus og dødsfall steg jevnt. Flere sykehus har høynet beredskapen. Det skyldes en klar økning i innlagte pasienter og også sykdom blant de ansatte.

 

Presset på sykehusene skyldes ikke bare covid-19, men også at influensa og RS-virus herjer i befolkningen.

 

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sa ved inngangen til 2023 til NRK at smittetoppen ikke er nådd, selv om korona-smitten trolig vil flate ut.

–      Erfaringen fra i fjor og forfjor viser at koronasmitten etter jul flater ut, ifølge Nakstad.

 

I tiden fram mot julen ble det ukentlig innlagt rundt 700 pasienter med koronavirus i kroppen. Omtrent halvparten av pasientene fikk koronavirus som hoveddiagnose. Mellom fem og ti prosent av de som blir innlagt trenger intensivbehandling, ifølge Nakstad:

–      De fleste som legges inn for korona har andre, underliggende sykdommer som gjør dem ekstra utsatte for virusinfeksjonen. Det samme gjelder også for dem som blir lagt inn med influensa.

 

Høsten 2022 dukket stadig nye varianter av koronaviruset opp i Norge. Inn mot jul- og nyttårshøytiden ble det hos helsemyndighetene registrert at de rådende virusvariantene ikke like lett som tidligere lar seg knekke av vaksinene.

Ved årsskifte var 75,5 prosent av befolkningen fullvaksinerte. Den høye vaksinegraden gjør at norske helsemyndigheter på det nåværende tidspunkt tror at befolkningen ikke er sterkt utsatt for alvorlige sykdom ved smitte. Men fra faghold blir det understreket at de følger nøye med utviklingen.

 

Til sammen er det satt drøye 12 millioner vaksinedoser i Norge.

Det blir understreket at ytterligere press mot sykehusene kan føre til utsettelser av planlagte operasjoner. Dessuten følger FHI nøye med utviklingen i Kina, der myndighetene har redusert restriksjonene. Flere land har innført streng kontroll av reisende fra Kina.