Forsiden

Hjemmekontor har skapt kaos for sikkerheten: "Jobb-pc i et miljø fulstendig ute av kontroll"

Hjemmekontor har skapt kaos for sikkerheten: "Jobb-pc i et miljø fulstendig ute av kontroll"

Jørgen Botnan i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet mener mobilpraksisen antagelig er det største sårbarhetsproblemet i norske virksomheter. Foto: OBM

  • Hjemmekontor-bølgen under pandemien har skapt enorme sikkerhetshull i nærings- og sammfunnsliv.  – Et miljø fullstending ute av kontroll, sier Norges sjef-hacker Jørgen Botnan i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
  • Les hele saken OBM laget for Finansfokus her!

Claude Olsen

Magne Otterdal

– Når en trekker med seg it-utstyret hjem, med barn og familie og alle mulige slags digitale dingser som finnes i vanlige norske hjem nå, da er det klart at jobb-pc som en har litt ekstra tillit til plutselig opererer i et miljø fullstendig ute av kontroll. En har ingen oversikt over sårbarheter eller trusler som en omgir seg med.

Det sier Jørgen Botnan, sjef for "innbruddsenheten" i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.  I en sak OBM har skrevet for Finansfokus ber Botnan folk med hjemmekontor se seg rundt og tenke litt over det.

– En vil se at det er enormt mye der som kommuniserer trådløst, som har smartfunksjonalitet i alt fra kjøleskap til lyspærer. Alle disse tingene er sårbare, og indirekte vil de kunne gjøre jobbutstyret sårbart. 

Han fremholder at bedriftene må iverksette tiltak som kanskje ikke er like populære:

– Utstyret må låses ned. Mobiltelefonen som brukes i en fin blanding av jobb og privat, det er ikke trygt. Skal en ha en trygg mobiltelefon som en kanskje kan driste seg til å ta med inn i et møte kan det ikke være noe candycrush eller facebook på den.  Da må den låses helt ned til beinet, og heller ikke ha en vanlig appstore.  Den må ha virksomhetens egne, godkjente apper. 

Omkvedet under pandemien har vært at hjemmekontorpraksisen er kommet for å bli, og gir innsparingsgevinster for virksomhetene.  Det er en sannhet med visse sikkerhetsmodifikasjoner, skal en tro landets "sjef-hacker".

– Det er helt åpenbart en kostnad, sier Botnan.