Forsiden

:ARBEIDSLIV: Hun ble slått ned og får veldig mange verbale trusler, både på telefonen og på venterommet

:ARBEIDSLIV: "Det er jeg som får dritten!"

BLE SLÅTT NED: -Jeg er ikke redd. Selv om det selvsagt var litt ubehagelig. Det satt lenge i, og det er jo der fortsatt. Det ligger i bakhodet, sier Lill-Åse Pedersen etter voldsepisoden på Sentrum Tannklinikk.   Foto: Gorm K. Gaare.

  • :ARBEIDSLIV: Det kan gå hardt for seg på Sentrum tannklinikk i tredje etasje på Galleriet i Oslo. – Jeg ble slått ned i fjor, sier tannhelsesekretær Lill-Åse Pedersen.

Aslaug Olette Klausen

At medarbeidere på en tannklinikk skal bli utsatt for trusler og voldsepisoder er vel noe de færreste kan forestille seg. 

  • Det kan, mildt sagt, gå en kule varmt i resepsjonen på Sentrum tannklinikk i Oslo. Hun har blitt slått ned på jobb, men tannhelsesekretær, tillitsvalgt og resepsjonist Lill-Åse Pedersen kan ikke tenke seg å bytte arbeidsplass.Det er en rolig formiddag i tredje etasje på Galleriet i Oslo.

Venterommet på Sentrum tannklinikk – Spesialklinikken er koronaglissent idet lunsjen er over og tannhelsesekretær Lill-Åse Pedersen åpner døren, og viser vei til det kombinerte spise- og fellesrommet. Før lunsj derimot var det mer høylytt i gangene. En av pasientene hadde laget bråk, men det ble med ordene, denne gangen også. Faktisk er det flere måneder siden alarmknappen med direktelinje til vektertjenesten ble tatt i bruk. Spesialklinikken er delt i tre. Det er en spesialavdeling for Oslo kommune, som vil si en henvisningsklinikk, som tar imot pasienter fra andre kommunale tannklinikker i Oslo. Det kan dreie seg om vanskelige rotfyllinger, store skader, tannlegeskrekk eller pasienter som av andre årsaker trenger spesialistbehandling. 

Klinikken er også en rådgivningstjeneste for NAV. Det vil si at NAV henviser pasienter for å få et kostnadsoverslag før pasienten får behandling hos privat tannlege. Klinikken har også i flere år hatt lavterskeltilbud for pasienter med rusmisbruk på gateplan. 

– Det er mye å holde styr på. Det blir veldig mange telefonsamtaler. En dag jeg var borte, var det 500 tapte anrop, og da hadde det også vært noen innom i resepsjonen og reagert aggressivt. Det er rett og slett fryktelig stor pågang, sier hun.

Som regel kan Pedersen svare. Hun har erfaringen til å vite det meste når det gjelder tannbehandling. Verre er det når pasientene trenger annen kontaktinformasjon. Eksemplet hun nevner, er pasienter som dukker opp og ikke vet hvilken tannlege hen skal til og forventer at Pedersen skal vite det, selv om det kan dreie seg om tannleger på en helt annen klinikk.
– Dette kan være ganske utfordrende også, og ikke bare noe å le av. Vi har en del pasienter med psykiske utfordringer, og da kan det gå en kule varmt til tider, både på telefonen og på venterommet, forteller hun.
– Har du vært redd på jobb noen gang?
– Jeg ble slått ned i fjor.